Hotell och sport började med pilgrimer

Hotell och sport är en utmärkt kombination som är mycket populär och det var resandet, eller vallfärdandet, som en gång i tiden lade grunden till kombinationen av övernattning med aktivitet. Flera svenska turistmål välkomnande pilgrimer som vallfärdade till dessa byar från runt om i Europa redan på 1100-talet. De flesta var på väg till Sankt Olavs grav i Nidaros, numera Trondheim, och tog vägen via de svenska byarna där sedan turistmålen skulle växa upp en efter en.

Åres historia

Årefjällen, ett av Sveriges främsta turistmål, utvecklades mot slutet av 1800-talet. Det var då förvandlingen av bondbyn Åre inleddes. Man gick från att enbart vara en alldaglig bondby med underskön natur till ett internationellt turistmål. Det var från början främst jordbrukare som bodde i Åre samt en del jägare och fiskare. Den vackra kyrkan uppfördes på 1200-talet.

Luftgästerna kom till Åre

I slutet av 1800-talet, runt sekelskiftet, uppfördes flera jaktvillor i Åre för att underlätta för jägare och fiskare, men det var ”luftgästerna” som satte fart på turismen. Åres höga luft lockade ”luftgästerna”, och ofta de som hade besvär med sina luftvägar. 1882 besökte dåvarande svenske kungen, Oscar I, Åre för att inviga järnvägen så att ”luftgästerna” lättare skulle ta sig till byn. Fram till tidigt 70-tal var sommarturismen i Åre mycket stor. Det var efter detta som vinterturismen började öka alltmer.

Åre utvecklas till en ledande turistdestination

Den första turistbyrån i Åre öppnades 1891. Man inledde med att skapa en annonskampanj där man profilerade sig som en ”klimatisk kurort”. År 1892 öppnade Svenska Turistföreningen det som fortfarande är det högst belägna caféet i Sverige, toppstugan på fjället Åreskutan.

Det första turisthotellet öppnade 1895 under namnet Hotell Åreskutan, vilket snart ändrades till dagens namn, Hotell Åregården. Efter detta började hotellen växa fram, och fritidsaktiviteter fanns det gott om även om det ännu inte fanns aktivitetsresor på samma sätt som idag. 1902 startar Åre Skidklubb följt av Åre slalomklubb 1935 – och det var denna sport som skulle sätta Åre på världskartan med både världscuper och världsmästerskap nedför Åreskutan. Sveriges alpina nationalarena.

Åre är en äventyrsplattform av stora mått, många sporter, halsbrytande såväl som lugnare, både sommar och vinter. Hotellen har paketresor där man kan kombinera boende med att exempelvis kasta sig nedför den imponerande Åreskutan i en paraglider eller vandra, åka skidor och mycket annat. Hit kommer också mountainbikers från hela världen för att åka i gigantiska och spännande backar.

Åkulla Outdoor – en bokskogsdestination

Sverige är fullt av stora och små turistmål, för att nämna ett av de mindre – Åkulla Outdoor Resort är beläget mitt i bokskogarna vid den vackraste sjön, Yasjön cirka 15 minuter utanför Ullared. Hit åker man för sport och natur. Det är en mindre mötesplats med sporthotell, yoga och god mat. Här finns utmärkta vandringsstigar och du kan också åka på mountainbike-leder samt skidor på vintern. Åkulla har fina spår med konstsnö för både motion och elit. Hit kan du också åka om du vill kombinera boende med att paddla på Yajsön. Det finns runt 20 sjöar i området. Här finns också sevärdheten Bexells talande stenar.

Leave a Comment